duminică, 24 iunie 2012

SINAXAR


SINAXAR
În această lună, în ziua a douăzeci şi patra, pomenirea Naşterii Cinstitutlui Slăvitului Prooroc înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan
Acesta este mărturisit de Hristos mai mare decât toţi cei născuţi din femei, şi mai mult de prooroc, care a săltat în pântecele maicii sale, şi a propovăduit oamenilor venirea Mântuitorului nostru, şi a mers mai înainte la iad, ca să binevestească învierea. Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul şi al Elisabetei, cea stearpă, fiind născut din făgăduinţă. Acesta a dezlegat tăcerea tatălui său, când s-a născut, şi a umplut toată lumea de bucurie. Drept aceea astăzi şi îngerii se bucură cu oamenii, şi toată lumea este plină de bucurie şi de veselie. Şi se face soborul lui în sfânta sa casă de rugăciune, ce este în Forachia.
Tot în această zi, pomenirea soborului drepţilor Zaharia şi Elisabeta.
Tot în acesată zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Panaghiot Chesarineanul, cel ce în Constantinopol a mărturisit la anul 1765.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Din Vieţile Sfinţilor de peste tot anul. După sinaxarele din mineie, triod şi pentisoctar, Editura Biserica Ortodoxă Alexandria, 2003, pp.422-423.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu