vineri, 10 mai 2019

Pentru Europa multiculturală

Calendar ortodox 2019, 9 mai. Sfinţii zilei: Sfântul Proroc Isaia. Sfântul mucenic Hristofor. Sfintele Calinica și Achilina. Sfinții mucenici Epimah și Gordian. Cuviosul mucenic Nicolae cel nou din Vunena.
Sfântul Proroc Isaia s-a născut în Ierusalim din neam împărărtesc, fiind fiul lui Amos fratele regelui iudeu Amesie. Tatăl său, Amos, nu trebuie confundat cu prorocul Amos, care a fost doar un păstor, un crescător de animale.
Isaia a crescut cu frica lui Dumenzeu şi a învăţa Legea Domnului. La vremea potrivită s-a însurat cu o fecioară din ceata fecioarelor şi aceea i-a născut fiul. I se spunea prorociţă nu numai pentru că era soţia prorocului ci şi pentru că Dumnezeu o învrednicise şi pe ea cu darul înaintevederii. Isaia a prorocit cu 700 de ani înainte de Hristos, în vremea domniei mai multor împăraţi: Azaria sau Ozia, Ioatam fiul lui Ozia, Ahaz fiul lui Ioatam, Ezechia fiul lui Ahaz şi Manase, fiul lui Ezechia. A prorocit Isaia despre cucerirea Galileei şi a Samariei de către asirieni, despre campania lui Senaherim asupra Iudeii despre părăsirea multor cetăţi, despre căderea Egiptului şi Etiopiei dar mai ales despre zămislirea şi naşterea lui Iisus din Maria Fecioara pentru mântuirea neamului omenesc şi despre crucea pe care Fiul Omului va fi jertfit, iar pentru acestea din urmă mai este poreclit Evanghelistul Vechiului Testament. Tot el a prorocit intratrea domnului în Ierusalim: "Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit!" (60, 1).
Prorocul Isaia a făcut să izvorască apă din muntele Sionului şi a izbăvit cetatea Ierusalimului cu rugăciunile lui când era asediată.
Când Manase a devenit rege a făcut cele mai urâte fapte în faţa lui Dumnezeu şi pentru că nu a mai suportat mustrările lui Isaia a poruncit ca acesta să fie tăiat cu fierăstrăul de lemn în pustiu în vremea când prorocul avea 126 de ani.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu